Wilt u uw zelfredzaamheid verbeteren? Hier vindt u o.a informatie over stoelen om uw zitgemak te verbeteren, hulpmiddelen bij eten, drinken, mondverzorging en mobiliteit.

Huntingtonstoel

Kirton OmegaDe Kirton Omega is een robuuste maar comfortabele en ondersteunende stoel, die in eerste instantie is ontworpen voor mensen die lijden aan de ziekte van Huntington en andere neurologische aandoeningen. De unieke combinatie van zithouding, polstering en vormgeving zorgen voor comfort en waarborgen de waardigheid voor diegenen die grote problemen hebben met zitten als gevolg van een slechte controle over de lichaamsbalans of sterke onwillekeurige bewegingen.

Distributeurs in Nederland van de Kirton Omega of vergelijkbare stoelen zijn: Kersten Hulpmiddelen te Roermond (0475-348 348) en Health2Work te Surhuisterveen. Voor uitgebreide informatie (in het Engels) over de Kirton Omega, klik hier.

Vita HuntingtonstoelVemcare Huntingtonstoel
In samenwerking met de ergotherapeuten van de Atlant Zorggroep (Huntington Expertisecentrum Atlant), heeft Vemcare de 'Vemcare Huntingtonstoel' ontwikkeld. Een stoel ter ondersteuning van het passieve zitten, het bieden van optimaal comfort, in combinatie met hoge kwaliteitseisen in verband met de hoge verbruiksfrequentie. Voor meer informatie: http://www.huntingtonstoel.nl/

 Verpleegrolstoel ROMEVerpleegstoel ROME - Careline
De verpleegstoel ROME is speciaal ontworpen voor patiënten met Huntington en mensen met neurologische aandoeningen. In deze stoel zit de gebruiker
veilig en relaxed en kan hij deelnemen aan velerlei activiteiten, zoals maaltijden en gewone recreatie. Met de verstelbare rugleuning en zitting kan de zitpositie optimaal worden aangepast. Omdat het lichaam stevig ingebed is, worden doorligwonden sterk gereduceerd, ook bij continu gebruik van de stoel. De verpleegrolstoel ROME is voorzien van een speciaal gemodelleerde rugleuning, die bovendien in verschillende zitposities kan worden ingesteld.
Voor meer informatie: https://huntingtonprodukte.de/nl/zorgmeubilair-voor-huntingtonpatienten/#rom

Doge Collection
Doge Collection is gespecialiseerd in aangepaste stoelen. Zij hebben in samenwerking met Expertisecentrum Huntington Topaz Overduin een Huntingtonstoel ontwikkelt. Kijk voor meer informatie op de website.

Luna Care - S&B Support
In het kader van de belevingsgerichte zorg bestaat grote behoefte om bewoners zo lang mogelijk te mobiliseren. Zo wordt iemand meer gestimuleerd en dit komt het sociaal welbevinden ten goede. De Luna Care is een op basis van praktijkervaring ontwikkelde stoel die in staat is om in deze zorgbehoefte te voorzien. Lees meer

Huntingtonbed


Novacorr Huntington bedNovacorr Huntington-bed - Careline
Mensen met Huntington hebben voor het slapen een hoog complex bedsysteem nodig. Ze hebben behoefte aan aanpasbare HiLo-bedden, met kussens bij het hoofd- en voeteneinde en aan de zijkanten. Tussen de spijlen aan de zijkant mogen geen gaten zijn, waarin de patiënt kan komen vast te zitten. De matras moet vochtresistent zijn en drukregulerend werken. Bovendien moet het bed risico´s op verwonding minimaliseren. Voor meer informatie: https://huntingtonprodukte.de/nl/zorgmeubilair-voor-huntingtonpatienten/

Protean HPS - HoZo Zorg B.V.
De Protean HPS is ontworpen in samenwerking met beroepstherapeuten en verzorgers, om letselrisico te verkleinen voor patiënten met onder andere de ziekte van Huntington.
Het systeem is ontworpen om in de beschermingsbehoefte van elke individuele patiënt te kunnen voldoen. Lees hier meer over Protean HPS. Meer informatie kunt u krijgen bij HoZo Zorg B.V. te Weert.

Drinken en eten

Hulpmiddelen bij het drinken
Soms lukt het niet meer om te drinken uit een gewoon kopje of gewone beker. Een aangepaste beker kan uitkomst bieden. Er zijn veel aangepaste bekers verkrijgbaar, maar niet elke beker is even geschikt bij de aanschaf van de juiste hulpmiddelen. Voor advies en begeleiding bij de aanschaf van de juiste hulpmiddelen kunt u een ergotherapeut raadplegen.

Bij slikproblemen kunnen de volgende bekers handig zijn (u kunt via Google de termen invullen zodat u verschillende verkooppunten ziet):

 • De Handy Cup: dit is een schuine beker, waardoor het hoofd niet achteren kantelt tijdens het drinken.
 • De Thermosana-beker: deze heeft een groot oor, waardoor de beker goed kan worden vastgehouden. Door de vorm kantelt het hoofd niet achterover bij het drinken.
 • De Heidibeker: deze beker helpt vloeistof doseren en bevordert een goede lipsluiting.
 • De Novo Cup: deze beker is geschikt wanneer u liggend wilt drinken.

 Bij motorische problemen kan één van de volgende bekers geschikt zijn:

 • Een zware mok met een groot handvat.
 • De Tremorbeker: deze heeft een waaiervormig inzetstuk waardoor de bewegingen van de vloeistof worden vertraagd.
 • Een beker met twee handvatten, bijvoorbeeld de handycup of de Caring-mug.
 • Een beker met een tuitdeksel.
 • Een beker met een deksel en rietje.

Hulpmiddelen bij het eten
Ook eten kan problemen opleveren. Door de ongecontroleerde bewegingen kan het bijvoorbeeld lastig zijn om een vork of lepel naar de mond te brengen. Ook kan het zijn dat het niet lukt om eten van het bord af te scheppen zonder daarbij te morsen.

De volgende hulpmiddelen zijn beschikbaar:
• Bestek met een dikke handgreep is beter vast te houden. Doordat er meer grip op het handvat komt, kan er ook meer sturing aan het bestek worden gegeven.
• Er is verzwaard bestek, waardoor het beven van de armen en hand worden onderdrukt.
• Om het opscheppen makkelijker te maken, kan een diep bord of een bord met bordrand worden gebruikt.
• Als eten moeizaam gaat, kan het meer tijd kosten. Om het eten warm te houden, kan een warmhoudbord worden gebruikt.
• Een antislipmatje zorgt dat het bord of de beker niet wegschuift.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit het boekje "Eten & drinken: informatie en advies" van Huntington Expertisecentrum Atlant (te bestellen via onze webwinkel).

Mondverzorging


Mondzorg

MondZorgPlus 
MondZorgPlus biedt gespecialiseerde mondzorg aan kwetsbare ouderen, die als gevolg van cognitieve en/of fysieke beperkingen niet of onvoldoende voor hun gebit kunnen zorgen en niet meer in staat zijn om een tandartspraktijk te bezoeken. MondZorgPlus brengt mondzorg naar hen toe; zij behandelen hun cliënten in hun eigen, vertrouwde woonomgeving. Ze bezoeken zowel bewoners van zorginstellingen als zelfstandig wonende mensen. Ook bedlegerige cliënten kunnen ze behandelen. De organisatie is bekend met de ziekte van Huntington en behandelt bijvoorbeeld cliënten van Zorgcomplex de Kloosterhoeve te Raamsdonksveer.

Hulpmiddelen

Tanden en kiezen zijn nodig bij het kauwen en slikken en ook bij het spreken. Aandacht voor een schone mond is daarom belangrijk, vooral wanneer er slikproblemen zijn. Door moeilijkheden met slikken, kan er aanslag op de tong ontstaan. Ook kunnen er voedselresten achterblijven in de mond, bijvoorbeeld op de tong of in de wangen.

Hulpmiddelen bij het schoonhouden van uw mond kunnen zijn:

 • (elektrische) tandenborstels
 • tandpasta
 • tandenstokers
 • tandzijde of -flossgaas
 • tongschraper

Overleg altijd met uw tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit het boekje "Eten & drinken: informatie en advies" van Huntington Expertisecentrum Atlant (te bestellen via onze webwinkel).

Communicatie


KMD is leverancier van kwalitatief hoogwaardige hulpmiddelen ter compensatie van spraakbeperkingen en motorische beperkingen.
Op hun website kunt u productinformatie vinden en ook algemene informatie over de nieuwste ontwikkelingen, de service, de aanvraagprocedure en gebruikerservaringen. In alle gevallen is het mogelijk om een beroep te doen op de adviseurs van KMD, zij kunnen samen met u uitzoeken wat de beste oplossing in uw situatie is. KMD ontwikkelt, produceert en levert de meeste hulpmiddelen geheel in eigen beheer.

Commap – communicatie apparatuur BV
Commap levert allerlei communicatiehulpmiddelen aan mensen die een belemmering ervaren in de communicatie. Commap communicatie apparatuur BV geeft advies bij de selectie van hulpmiddelen en begeleidt het gehele traject van aanvraag en het gebruik van het hulpmiddel. Ze werken samen met de meeste zorgverzekeraars in Nederland.

Ze hebben ook een pagina aangemaakt met de meest gebruikte hulpmiddelen bij de ziekte van Huntington. Klik hier

Diversen


Senso-Care ontwikkelt, produceert en levert materialen voor sensorische informatieverwerking voor gehandicapten-, ouderen- en jeugdzorg. Alle materialen zijn gebaseerd op de theorie van de sensorische informatieverwerking. In het kort komt deze theorie er op neer dat mensen problemen kunnen hebben met het verwerken van verschillende zintuiglijke prikkels (zicht, geluid, tast, geur en smaak).

Senso-Care heeft onder andere een gewichtendekbed ontwikkeld. Door de diepe druk op het lichaam kan het dekbed verlichting bieden voor mensen met de ziekte van Huntington. In dit artikel kunt u meer lezen over de positieve ervaringen van het dekbed bij Huntingtonpatiënten.

Atelier Michel Koene is gespecialiseerd in het leveren van maatwerk voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, de psychogeriatrische zorg, medische kinderdagverblijven, (kinder-) ziekenhuizen, maar ook voor particulieren. Gespecialiseerd in aangepast meubilair, spelmaterialen, beweging, buitenmaterialen, snoezelen, mobiliteit, kleding en fixaties.

Aanpassingen.NL houdt zich bezig met allerlei praktische problemen, die mensen met een handicap of functiebeperking in het dagelijkse leven tegenkomen. Zij willen deze mensen begeleiden naar het vinden van een passende oplossing. Dit kan in de vorm van advies, informatie of een ontwerp van een hulpmiddel of aanpassing, allemaal gericht op het behouden en verbeteren van functies. Denk hierbij aan rolstoelaanpassingen, woningaanpassingen en liften.

Diensten worden geleverd aan particulieren, werkgevers, gemeenten (WVG), zorgverzekeraars, verpleeghuizen en verzorgingshuizen.

Able 2 B.V.: levert Zorg & Revalidatie hulpmiddelen uitsluitend via de vakhandel: medische speciaalzaken, thuiszorgwinkels, webwinkels, revalidatie en speciaalzaken, apotheken en zorginstellingen. De artikelen zijn wel in de webshop te bekijken en via reguliere verkooppunten aan te schaffen.

Vivas Medica BV is een webwinkel met rollators, stokken, aangepast bestek en vele andere hulpmiddelen.

Het Nieuwe Hulpmiddelenboekje is een uiterst handig boekje met informatie over hulpmiddelen, die gebruikt kunnen worden om de zelfredzaamheid van cliënten te behouden of te verbeteren. Per hulpmiddel is heel praktisch weergegeven hoe deze er uit ziet, hoe het kan bijdragen aan de zelfredzaamheid, voor welke doelgroep het is en hoe deze te verkrijgen is etc. Het boekje kan via de website besteld worden voor € 3,75. De informatie in dit boekje is ook terug te vinden op http://www.goedgebruik.nl.

Vilans hulpmiddelenwijzer is onafhankelijk en bevat objectieve informatie over bijna 10.000 hulpmiddelen. Van elektrische rolstoel tot douchestoel, over alle soorten hulpmiddelen vind je gegevens voor je keuze. Hoe ziet het hulpmiddel eruit, waar gebruik je het voor, voor wie is het geschikt en waar moet je op letten als je het product aanschaft? De meeste hulpmiddelen zijn tot in detail uitgewerkt, met bijvoorbeeld informatie over de uitvoeringsvormen, richtprijzen, verschillende fabrikanten, afmetingen en waar mogelijk een afbeelding.

Medifix wil het werk van professionals in ziekenhuizen, zorginstellingen en praktijken makkelijker en aangenamer maken. Daartoe is een assortiment medisch meubilair en zorgproducten samengesteld, dat zich onderscheidt door functionaliteit, degelijkheid, flexibiliteit, duurzaamheid, en design. Hoewel Medifix zich vooral op professionals richt, kunnen ook particulieren gebruik maken van het aanbod.

Sarkow is gespecialiseerd in het leveren van exclusieve producten voor mensen met een beperking. Zij zijn gespecialiseerd in eetapparatuur, armondersteuning, speciale drinkbekers en bestek, loophulpen, bekledingsmateriaal voor stoffering en therapiemateriaal, diverse stoelen en dekens, die rust en comfort brengen.

Vereniging van Huntington is aangesloten bij