Inschrijven Nieuwsbrief

 

ZIN IN EEN AUTORALLY AVONTUUR? STEUN HET GOEDE DOEL HUNTINGTON!

DOE MEE, LAAT JOUW MOTOR BRULLEN VOOR HUNTINGTON!

Stap in, geef gas en maak je klaar voor een avontuur op wielen!

Grijp deze kans om misschien wel voor het eerst in je leven mee te doen aan een autorallly.

Deze rally gaat verder dan alleen maar plezier maken.

Samen zetten we ons in voor het creëren van bewustwording en het inzamelen van geld voor de Vereniging & het Campagneteam van Huntington.

Combineer jouw passie voor autorijden en steun ons landelijke goede doel. Het wordt een dag om nooit te vergeten, vol lol, spanning en voldoening.

Je auto mag van alle leeftijden zijn, dus sjieke oldtimer of alledaagse bak, iedereen kan & mag meedoen!

Bereid je voor op een ultieme dag vol actie, avontuur, vriendschap en culinaire pitstops.

Schrijf jezelf met je buddy, je buurvrouw of verre vriend samen vandaag nog in en maak deel uit van deze geweldige ervaring.

 

HOE ZIET DE DAG ER UIT?

We starten om 11.00 bij kasteel Slangenburg www.kasteelslangenburg.nl waar we je verwelkomen met goede koffie/thee en taart.

 • Daarna begint de reis, met routeboek en opdrachten. Onderweg zult adembenemende landschappen doorkruisen.
 • De lunch stop zal plaatsvinden op vliegveld Teuge www.thehangar.nl waar een heerlijke lunch op je wacht.
 • Dan is het tijd om het gaspedaal in te drukken om uiteindelijk uit te komen bij buitenplaats het Loo in Uddel www.buitenplaatshetloo.nl
 • Om 17.00 is hier de afsluitende borrel met prijsuitreiking (en optioneel kunt ook nog blijven eten).

INSCHRIJVEN

Update PTC Therapeutics over hun huntingtine-verlagende PIVOT-HD studie

Op 21 juni 2023 bracht PTC Therapeutics gegevens naar buiten over hun PIVOT-HD studie; PTC testte huntingtine-verlaging als een benadering om de ziekte van Huntington te behandelen. Welke gegevens presenteerde PTC, wat betekent dit en wat zijn hun volgende stappen?

Een samenvatting

PTC Therapeutics ontwikkelde een middel, PTC-518 geheten, dat via de mond kan worden ingenomen en erop gericht is om de hoeveelheid van het gemuteerde (èn tevens het gezonde) huntingtine-eiwit te verminderen. Het zou in eerste instantie gaan om een studie van ruwweg drie maanden met ongeveer 160 deelnemers op locaties in de VS, Canada, Europa en Australië. Deelnemers zouden PTC-518 via de mond in een dosis van 5 of 10 mg innemen of een nepmiddel (placebo). De studie was ontworpen voor mensen met zeer vroege tekenen van de ziekte van Huntington. Echter, halverwege de studie besloot PTC de studie uit te breiden met mensen die al meetbare bewegingssymptomen vertoonden en al vroeg problemen hadden met het uitvoeren van dagelijkse taken. Ook verlengde PTC de studieperiode van drie naar twaalf maanden.

Op 23 juni 2023 deelde PTC data over de eerste drie maanden van de PIVOT-HD studie waaruit blijkt dat het middel PTC-518 huntingtine-niveaus verlaagt. Ook blijkt deze verlaging dosis-afhankelijk te zijn. PTC Therapeutics toonde aan dat PTC-518 het ruggenmergvocht rondom de hersenen bereikt. Ook lijkt het middel goed te worden verdragen.

De Huntington Stimulation Grant 2023 is open voor aanmeldingen

De Vereniging van Huntington (VvH) vindt het uiterst belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Huntington in Nederland wordt gedaan. Daarom stelt de VvH dit jaar een bedrag van maximaal € 50.000,- beschikbaar voor veelbelovende, kleinschalige studies met een innovatief karakter.

Recent heeft het Huntington KennisNet Nederland haar Kennisagenda gepubliceerd (zie https://www.hknn.nl/onderzoek/kennisagenda). In dit werk hebben ze de belangrijkste zorgaspecten in kaart gebracht en mogelijkheden tot onderzoek hierbinnen geïdentificeerd. De VvH heeft daarom besloten om voor 2023 projecten te honoreren die zich richten op de onderzoeksmogelijkheden binnen de Kennisagenda. We nodigen iedereen, die binnen dit thema onderzoek doet, uit om een voorstel in te dienen. Let op: dit jaar kan er voor het eerst meer dan één project worden toegekend mits het totale bedrag van € 50.000,- niet wordt overschreden.

De deadline voor indiening is vrijdag 30 juni 2023. Alle benodigde documenten staan hieronder.

Link naar Call

Link naar Aanvraagformulier

Link naar Algemene Voorwaarden

 

 

 

uniQure kondigt update aan over Amerikaanse Fase I/II klinische studie van de AMT-130 gentherapie voor de behandeling van de ziekte van Huntington

 • AMT-130 wordt over het algemeen goed verdragen in zowel het cohort met de lage als met de hoge dosis
 • Patiënten behandeld met AMT-130 laten behoud van functie zien in vergelijk met de basislijn en klinische voordelen ten opzichte van het natuurlijke verloop van de ziekte
 • Neurofilament light chain (NfL) in cerebrospinale vloeistof (CSF) keerde na 24 maanden terug naar een waarde onder de basislijn bij patiënten behandeld met de lage dosis AMT-130 en nam af richting de basislijn na 12 maanden bij patiënten behandeld met de hoge dosis AMT-130
 • De waargenomen verlaging van mHTT (het gemuteerde huntingtine-eiwit) in CSF van het laag-gedoseerde cohort wijst erop dat AMT-130 haar doel bereikt; in het hoog-gedoseerde cohort wordt een grotere spreiding waargenomen
 • Veelbelovende gegevens ondersteunen de verdere klinische ontwikkeling van AMT-130 en het nastreven van overleg met regelgevende instanties om de mogelijke doorontwikkeling in een later stadium te bespreken

Lexington, MA and Amsterdam, the Netherlands

Op 21 juni 2023 kondigde uniQure een update aan van hun gentherapie behandeling van 26 Huntington-patiënten die deelnamen aan een Fase I/II studie met AMT-130 in Amerika. De deelnemers waren gedurende een periode van 24 maanden gevolgd. Lees de tekst hieronder of upload het volgende bestand: Update uniQure AMT-130 21.06.2023.

Ben jij opgegroeid met een ouder met Huntington? En ben je nu tussen de 18 en 35 jaar?

 • Doe dan mee aan een online vragenlijst om ervaringen en behoeften van kinderen die zijn opgegroeid met een ouder met de ziekte van Huntington in kaart te brengen.
 • Welke veranderingen heb je gemerkt tijdens je kindertijd of jeugd, heb je ondersteuning gemist of waar had je behoeften aan? Door hier meer inzicht in te krijgen kunnen we de ondersteuning beter afstemmen op behoeften van kinderen in gezinnen met Huntington.
 • Met tijdige en passende ondersteuning kan de kans op een gezonde ontwikkeling worden vergroot en kunnen problemen op latere leeftijd mogelijk voorkomen worden.

Er is weinig bekend over ervaringen van kinderen die opgroeien bij een ouder met de ziekte van Huntington en over hun emotionele, relationele en sociale behoeften. Jouw antwoorden kunnen bijdragen aan psychologische en maatschappelijke zorg die is afgestemd op de behoeften van kinderen in gezinnen met Huntington. Met tijdige en passende zorg kan de kans op een gezonde ontwikkeling worden vergroot en kunnen problemen op latere leeftijd mogelijk voorkomen worden.

Wil je de vragenlijst invullen? Stuur dan een mail naar Maud Daemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je eerst nog vragen aan Maud stellen, dan kan dat natuurlijk ook.

 

 

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij