De jonge mantelzorger

Mantelzorger 2Mensen waarbij de Ziekte van Huntington (ZvH) is begonnen, zullen geleidelijk aan steeds meer zorg nodig hebben. Hierdoor kan het voorkomen dat je als jongere uit een ZvH familie ergens in je leven zorg gaat verlenen aan een dierbare persoon uit je gezin of familie.

Veel jongeren uit ZvH-gezinnen zullen de rol van zorgverlener op zich nemen. Een zorgverlener word je doorgaans niet ineens, het is iets dat zich langzaam zo ontwikkelt. Vaak zien jongeren zichzelf niet echt als zorgverlener, maar zorgen ze toch ongemerkt voor een ziek familielid. Het kan dus zijn dat je zelf op dit moment zorgverlener bent, zonder dat je daar bij stilgestaan hebt.

Andere jongeren hebben een meer permanente of officiële rol als verzorger van hun familielid – door allerlei taken over te nemen in het gezin (misschien die van het zieke familielid) en er voor te zorgen dat er op het familielid gelet wordt en er goede verzorging is

 

HDYO

logo HDYOVerzorger zijn kan een grote invloed hebben op het leven van jongeren. Eén van de grootste invloeden is het schuldgevoel dat je als jongere kan voelen bij het verdelen van je aandacht over het zorgen voor een familielid en het leven van je eigen leven. Veel jongeren voelen zich schuldig als ze de persoon die ze verzorgen ‘verlaten’ door bijvoorbeeld te gaan studeren of omdat ze gaan samenwonen met een partner, of zelfs als ze alleen maar een dagje weg gaan - in al deze situaties kun je je schuldig voelen, omdat je niet in de buurt bent om te helpen met de verzorging. Als jongere kun je zo in een situatie komen waar je het gevoel hebt dat je niet mag denken aan je eigen toekomst, maar al je aandacht moeten richten op de persoon die je verzorgt. Je kan hierover meer lezen op de website van HDYO, een website specifiek voor jongeren, die te maken hebben met de Ziekte van Huntington.

Mantelzorg NL

Ook MantelzorgNL kan jou als jonge mantelzorger ondersteuning aanbieden. Het zorgen voor een familielid, in combinatie met een opleiding, vrienden en hobby’s is pittig. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je? Op MantelzorgNL vind je vele tips.

  • Wil je eens met iemand praten? Zoek dan hier het e-mailadres of telefoonnummer van een organisatie voor mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt. Bel gerust of stuur een e-mail. Zij kunnen je verder helpen.
  • Bij de Mantelzorglijn kun je terecht voor informatie, advies of je kunt er je verhaal kwijt: 030 – 760 60 55 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij