Inschrijven Nieuwsbrief

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Schrijf automatisch in op" and make sure the selected lists are enabled

De Vereniging van Huntington stimuleert én financiert wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op verdieping van inzicht in het ziekteproces, de behandeling of het voorkómen van de ziekte van Huntington. De vereniging kent de Huntington Stimulation Grant (HSG) ieder jaar toe. Enkele voorbeelden:

HSG2019

 In 2019 kon er een wetenschappelijk onderbouwde onderzoeksaanvraag ingediend worden, die leidde tot of een brug sloeg naar verbetering van kwaliteit van leven van Huntingtongendragers. De winnaar werd op 25 oktober 2019  tijdens het jaarlijkse DHDRN symposium bekend gemaakt. De HSG2019werd toegekend  aan GZ-psycholoog Lucienne van der Meer (afdeling Klinische Genetica, LUMC)  voor haar onderzoeksvoorstel: ‘In voor- en tegenspoed: De ‘Houd Me Vast’-training voor paren als voorbereiding op een toekomst met Huntington’.

HSG2020

In 2020 werd de stimulatieprijs voor het eerst gezamenlijk uitgereikt door de ADCA/Ataxie Vereniging en de Vereniging van Huntington. Dr.Sabine Schipper-Krom ontving de prijs voor het onderzoeksvoorstel:  ‘Screenen en valideren van kleine moleculen die de afbraak van mutante polyQ eitwitten bevorderen’. Dit project richtte zich zowel op de ziekte van Huntington als op erfelijke vormen van cerebellaire ataxie.

HSG2021

Dit jaar richtte het winnende onderzoek zich op basaal wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de bioinformatica, machine learning of afgekort ML genoemd. Dit is het toepassen van wiskundige formules op biologische processen. De computer leert van zijn eigen berekeningen en past die aan om tot een resultaat te komen dat de werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert. Dr.Eleni Mina ontving deze prijs om aan de hand van de vele gegevens uit de Enroll-HD databank voorspellingen te kunnen doen over onder andere het begin van de ziekte van Huntington. 

HSG2023

De HSG2023 is toegekend aan Ruth Veenhuizen, specialist ouderengeneeskunde, en Annemiek Helmers, onderzoekscoördinator en promovendus; beiden zijn werkzaam bij Doelgroep Expertisecentrum Atlant in Apeldoorn. Zij kregen deze prijs voor hun onderzoeksvoorstel ‘De ziekte van Huntington en ik, wie ben ik?’ De vraag staat centraal: ‘Wie ben je als mens binnen de muren van een verpleeghuis als je de ziekte van Huntington hebt?’

HSG2024

De HSG2024 zal worden toegekend aan onderzoek in een klinische setting. Het is essentieel om de grondbeginselen van de ziekte van Hunntington op menselijk niveau te begrijpen, markers van ziekteprogressie te vinden en mensen te helpen tijdens hun test- of zwangerschapsreis. Daarom zijn we dit jaar op zoek naar projectvoorstellen die binnen het klinische domein vallen. Onderzoekers van verschillende klinische specialismen (neurologie, genetica, enz.) die in een ziekenhuisomgeving werken, worden vooral aangemoedigd om te solliciteren.

Voor meer informatie over de Huntington Stimulation Grant mail het Landelijk Bureau Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of Rob Haselberg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij