Inschrijven Nieuwsbrief

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Schrijf automatisch in op" and make sure the selected lists are enabled

Het Expertise Centrum Huntington aan het Maastricht Universitair Medische Centrum heeft in april 2020 een nieuwe folder uitgebracht over Rijvaardigheid bij de ziekte van Huntington.

Iedereen die praktijk(rij)examen doet bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) moet over een Verklaring van geschiktheid beschikken. Dat betekent dat u op dat moment geschikt bent om een motor voertuig te besturen. Bij wijzigingen in de gezondheidstoestand hebben patiënten de morele verplichting om gezondheidsproblemen te melden aan het CBR.

Mag u met motorvoertuigen rijden als u de ziekte van Huntington heeft?
Als u de ziekte van Huntington heeft geërfd, wil dit niet betekenen dat u ook ziek bent. Mensen die door middel van erfelijkheidsonderzoek weten dat zij de ziekte gaan krijgen, maar nog niet ziek zijn, noemen we premanifest. Als u tot die categorie behoort, gelden er voor u geen beperkingen in het besturen van een motorvoertuig. Er komt echter een tijd dat de ziekteverschijnselen zich wel gaan uiten. Dit noemen we de manifeste fase van de ziekte. Veranderingen in uw gedrag, achteruitgang van het geheugen en ongecontroleerde bewegingen kunnen ervoor zorgen dat u niet meer goed in staat bent om snel te reageren in het verkeer of het overzicht verliest. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) bracht hierover een nieuwe folder uit.

Naast andere zorgverzekeraars schreef ook FBTO over autorijden met een beperking. U kunt in hun artikel informatie vinden over thema’s als:

  • Beoordeling van rijgeschiktheid
  • Aangepast voertuig aanvragen en verzekeren
  • Belastingregelingen
  • Wat de verzekering kan doen

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij