Wat is een mantelzorger? Wat houdt Mantelzorg in? Wat is de invloed op je eigen leven en wat komt er bij kijken? MantelzorgNL heeft hiervoor de (gratis) Wegwijzer Mantelzorg ontwikkeld.

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die, niet beroepsmatig, langdurig zorg verleent aan een hulpbehoevende oudere, chronisch zieke of gehandicapte naaste.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Wat houdt Mantelzorg in, wat is de invloed op je eigen leven en wat komt er bij kijken? MantelzorgNL heeft hiervoor de Wegwijzer Mantelzorg ontwikkeld. Deze Wegwijzer biedt antwoorden op de eerste vragen, die je kunt hebben als je zorgt voor een naaste. Er kan veel op je afkomen. De Wegwijzer Mantelzorg biedt houvast. De website biedt ook veel informatie over vervangende zorg. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd (zie ook verder op deze pagina).

Als u zorgt voor een familielid of bekende met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd, dan kunt u bij MantelzorgNL ook terecht voor informatie, advies en praktische steun. Ook kunt u meer te weten komen over onderwerpen als wonen, vervangende zorg, technologie in de zorg, geldzaken, werk, wetten en regels en nog vele andere onderwerpen.

Bij MantelzorgNL zijn ca. 400 organisaties aangesloten voor de ondersteuning van mantelzorgers. Kijk in dit overzicht voor een aangesloten organisatie bij u in de buurt.

Digitale Contactpunt voor Mantelzorgers in Nederland

De webkrant "Mantelzorger ben je niet alleen" is een initiatief van het Digitale Contactpunt voor Mantelzorgers in Nederland (DCMN). Deze organisatie wil iedere mantelzorger de gelegenheid bieden om informatie te verkrijgen of zelf te geven over alles wat met mantelzorg te maken heeft. Hierdoor kan de zorgtaak van de mantelzorger minder zwaar vallen.

Mantelzorgmakelaar

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken overneemt van mantelzorgers, zodat zij minder worden belast. De mantelzorger weet als geen ander de weg in het ingewikkelde stelsel van zorgverlenende instanties en verlofregelingen. De mantelzorgmakelaar stelt zich ten doel de mantelzorger de juiste balans te bieden tussen de vele zorgtaken thuis, het functioneren op het werk en het onderhouden van sociale contacten.

Mantelzorgers werkzaam via Mantelzorgmakelaar hebben de post-HBO opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol afgerond en maken deel uit van het kwaliteitsregister van de BMZM (Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars). Via deze website vindt u mantelzorgmakelaars die u van dienst kunnen zijn in uw regio of provincie. Ook biedt de website informatie over de kosten van een mantelzorgmakelaar en hoe die eventueel vergoed kunnen worden door zorgverzekeraars, gemeenten, werkgevers of uit een PGB.

De jonge mantelzorger

Jonge mantelzorgerIs er bij jou thuis iemand lang ziek of gehandicapt? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger! Ook voor de jonge mantelzorger biedt MantelzorgNL veel informatie.

 Het zorgen voor een familielid, in combinatie met je opleiding, vrienden en hobby’s is pittig. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je? Op MantelzorgNL vind je vele tips.

 

  • Wil je eens met iemand praten? Zoek dan hier het e-mailadres of telefoonnummer van een organisatie voor mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt. Bel gerust of stuur een e-mail. Zij kunnen je verder helpen.
  • Bij de Mantelzorglijn kun je terecht voor informatie, advies of je kunt er je verhaal kwijt: 030 – 760 60 55 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Respijtzorg

Respijtzorg ontlast de mantelzorger

RespijtzorgEr is sprake van ‘respijtzorg’ wanneer iemand anders de zorg van u als mantelzorger overneemt. Er zijn op dit  moment 5 verschillende vormen van respijtzorg.

MantelzorgNL biedt u  veel informatie over vervangende zorg. Om u als mantelzorger te vervangen, is er bij de meeste zorgverzekeringen, in de aanvullende pakketten, een aantal dagen of een budget opgenomen waaruit de zogenaamde respijtzorg vergoed wordt. In de folder Wegwijzer Respijtzorg staat beschreven hoe u vervangende mantelzorg aanvraagt en wat er mogelijk vergoed wordt. Ook biedt de WMO via uw gemeente soms mogelijkheden.

 

24-uurs mantelzorgvervanging in de thuissituatie

Handen in HuisWanneer u als mantelzorger tijdens uw afwezigheid graag 24-uurs vervanging aan huis wilt, dan is de vrijwilligersorganisatie ’Handen in huis’ een goede mogelijkheid. Zij zetten in heel Nederland enthousiaste vrijwilligers in voor 24-uurs vervanging van mantelzorgers in die thuissituaties waar de hulpvrager zonder de hulp van de mantelzorger niet alleen thuis kan blijven. Een mantelzorger zorgt minimaal 3 aaneengesloten dagen (en 2 nachten) voor een hulpvrager die zonder hem of haar niet zelfstandig thuis kan functioneren.

 

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij