Inschrijven Nieuwsbrief

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Schrijf automatisch in op" and make sure the selected lists are enabled

Wat is een mantelzorger, wat houdt Mantelzorg in, wat is de invloed op je eigen leven en wat komt er bij kijken? Hiervoor is de Wegwijzer Mantelzorg ontwikkeld.

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die, niet beroepsmatig, langdurig zorg verleent aan een hulpbehoevende oudere, chronisch zieke of gehandicapte naaste.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste en ontwikkelde de (gratis) Wegwijzer Mantelzorg. Deze Wegwijzer biedt antwoorden op de eerste vragen, die je kunt hebben als je zorgt voor een naaste. De website biedt ook veel informatie over vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd. Als mantelzorger kunt u bij MantelzorgNL terecht voor advies en praktische steun. Ook vindt u informatie over wonen, vervangende zorg, technologie in de zorg, geldzaken, werk, wetten en regels.

Hulp nodig bij mantelzorg?

In 2022 verscheen er in het Kontaktblad van de vereniging een artikel over Hulp bij Mantelzorg. In dit artikel worden vele vragen beantwoord over de verschillende vormen van vervangende mantelzorg, waar je terecht kunt voor deze zogeheten respijtzorg, en door wie eventuele kosten vergoed kunnen worden. Veel informatie vindt u ook terug bij MantelzorgNL.

Bij vragen kunt u MantelzorgNL ook bellen op: 030 760 60 55.

Aangesloten organisaties

Bij MantelzorgNL zijn ca. 400 organisaties aangesloten. In dit Overzicht vindt u een organisatie bij u in de buurt.

Digitale Contactpunt voor Mantelzorgers in Nederland

De webkrant Mantelzorger ben je niet alleen is een initiatief van het Digitale Contactpunt voor Mantelzorgers in Nederland (DCMN). Deze krant geeft mantelzorgers de gelegenheid om informatie te delen. 

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar neemt regeltaken over van mantelzorgers en kent de weg in het ingewikkelde stelsel van zorgverlenende instanties en verlofregelingen. De mantelzorgmakelaar biedt de mantelzorger de juiste balans tussen zorgtaken thuis, het functioneren op het werk en het onderhouden van sociale contacten.

Mantelzorgers werkzaam via Mantelzorgmakelaar hebben de post-hbo opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol afgerond en maken deel uit van het kwaliteitsregister van de BMZM (Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars). Via de Mantelzorgmakelaar vindt u mantelzorgmakelaars in uw regio of provincie. De website biedt u ook informatie over de kosten van een mantelzorgmakelaar en hoe die eventueel vergoed kunnen worden door zorgverzekeraars, gemeenten, werkgevers of uit een PGB.

De jonge mantelzorger

Ook de jonge mantelzorger kan bij MantelzorgNL terecht:

  • Wil je eens met iemand praten? In dit Overzicht vind je een e-mailadres of telefoonnummer van een organisatie bij jou in de buurt. Bel of mail gerust. Zij kunnen je verder helpen.
  • Bij de Mantelzorglijn kun je terecht voor informatie, advies of je kunt er je verhaal kwijt: 030 – 760 60 55 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Reiskostenvergoeding mantelzorger

Als mantelzorger bent u regelmatig geld kwijt aan reiskosten. Wilt u meer weten over mogelijke reiskostenvergoedingen voor mantelzorgers? Ga dan naar het kennisdossier reiskostenvergoeding-mantelzorgers. In dit kennisdossier wordt praktische informatie gegeven over:

  • Regelingen die gemeenten treffen
  • Reiskosten die je kunt aftrekken van de belasting
  • Vergoedingen vanuit de zorgverzekering voor gemaakte reiskosten 

Respijtzorg ontlast de mantelzorger

Er is sprake van ‘respijtzorg’ wanneer iemand anders de zorg van u als mantelzorger overneemt. Er zijn op dit  moment 5 verschillende vormen van respijtzorg.

MantelzorgNL biedt veel informatie over vervangende zorg. Om u als mantelzorger te vervangen, is er bij de meeste zorgverzekeringen, in de aanvullende pakketten, een aantal dagen of een budget opgenomen waaruit de zogenaamde respijtzorg vergoed wordt. In de folder Wegwijzer Respijtzorg staat beschreven hoe u vervangende mantelzorg aanvraagt en wat er mogelijk vergoed wordt. Ook biedt de WMO via uw gemeente soms mogelijkheden.

24-uurs mantelzorgvervanging in de thuissituatie

Handen in HuisWanneer u als mantelzorger tijdens uw afwezigheid graag 24-uurs vervanging aan huis wilt, dan is de vrijwilligersorganisatie Handen in huis een goede mogelijkheid. Zij zetten in heel Nederland vrijwilligers in voor 24-uurs vervanging van mantelzorgers in die thuissituaties waar de hulpvrager zonder de hulp van de mantelzorger niet alleen thuis kan blijven. Een mantelzorgvervanger zorgt minimaal 3 aaneengesloten dagen (en 2 nachten) voor de hulpvrager.

 

 Laudius Opleidingen

 Tenslotte is er Laudius Opleidingen, die in een digitale leeromgeving een Mantelzorgcursus* aanbiedt.Tijdens de cursus leert u over:

  • Hoe u als mantelzorger omgaat met chronische aandoeningen;
  • Welke ondersteunende instanties u kunt inschakelen om overbelasting te voorkomen;
  • Wat de WMO is en wat de gevolgen zijn voor mantelzorgers.

 * Voor deze cursus betaalt u cursusgeld.

 

 

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij