Inschrijven Nieuwsbrief

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Schrijf automatisch in op" and make sure the selected lists are enabled

Deelnemers gezocht voor een groepsinterview over de betrokkenheid van bedrijven bij onderzoek met hersen-organoïden

 Wat zijn hersen-organoïden en wat kun je ermee?

Momenteel wordt veel onderzoek gedaan naar hersen-organoïden, ook wel mini-breintjes genoemd. Organoïden worden gemaakt in het lab, door donorcellen van een mens te laten groeien in 3D. Met hersen-organoïden kan onderzoek gedaan worden naar verschillende hersenziektes, zoals Huntington. Om onderzoek met organoïden te versnellen en te verbeteren, wordt er door de universiteit vaak samengewerkt met bedrijven. Deze bedrijven gebruiken organoïden bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te maken en te testen.

Wat willen wij onderzoeken?

Donoren moeten toestemming geven aan onderzoekers om hun cellen te verzamelen voor het maken van organoïden. Ze worden soms ook om toestemming gevraagd om die cellen of organoïden te delen met bedrijven. In dit project gaan wij onderzoeken hoe mogelijke donoren denken over de betrokkenheid van bedrijven in onderzoek met organoïden. Dat willen wij doen door middel van een groepsinterview met mensen met een (genetische aanleg) voor Huntington. Voor dit groepsinterview zijn wij op zoek naar deelnemers.

Wie zoeken wij?

Voor de groepsinterviews zijn wij op zoek naar volwassenen (vanaf 18 jaar) met (een genetische aanleg voor) Huntington. U hoeft geen ervaring of achtergrondkennis over organoïden te hebben. Alle perspectieven en meningen zijn welkom!

Wat moet u doen als u meedoet?

Als u meedoet, gaan onderzoekers Hanna de Groot en Manon van Daal u eenmalig in een groep met totaal 6-10 deelnemers vragen stellen waarover u met de andere deelnemers van gedachten kunt wisselen. De vragen gaan over uw perspectief op de commercialisering van organoïden. Dit gesprek duurt ongeveer 90 minuten. U hoeft zich niet voor te bereiden. Het gesprek vindt online plaats via videobellen met het programma MS Teams. Er wordt een video-opname gemaakt van het groepsinterview. Uiteraard worden alle persoonlijke gegevens versleuteld (gepseudonimiseerd). De exacte datum van het groepsinterview wordt afgestemd met alle geïnteresseerden.
 

Meedoen of vragen?

Bent u geïnteresseerd en wilt u uw inzichten delen? Meldt u zich dan aan voor het groepsinterview. Ook als u nog niet weet of u mee wilt doen en/of vragen heeft nodigen we u van harte uit contact op te nemen. U kunt contact opnemen door te e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij