Profielwerkstuk over de Ziekte van Huntington scoort hoog!

IMG 20200312 WA00021Jimmy Martens en Jens Vossen, twee 6-VWO-leerlingen van het College Weert, hebben voor hun profielwerkstuk eind 2019 tot begin 2020, gewerkt aan het voorkomen van eiwitklontering door het gebruik van chaperone-eiwitten.  Via Joyce Heffels (Stichting Land van Horne, Weert) en Rob Haselberg (bestuurslid van de VvH) zijn ze bij Eric Reits in het Amsterdam UMC terecht gekomen om hun eigen onderzoek op te zetten en uit te voeren. Jimmy en Jens stelden zichzelf de vraag: ‘Hoe kunnen wij de aggregatie van het Huntingtine-eiwit beïnvloeden ten behoeve van de patiënt?

IMG 20200312 WA00091Een indrukwekkende vraag, die zij grondig hebben uitgewerkt, mede door te kijken naar resultaten van studenten en onderzoekers in het lab. Om antwoord te krijgen op hun vraag, hebben ze gekeken naar zogenaamde chaperone-eiwitten, die helpen bij het voorkomen van eiwitklontering in cellen. Door het bestuderen van de literatuur vermoedden ze dat het toedienen van chaperones mogelijk ook de klontering van huntingtine eiwit zou verminderen. In het lab hebben zij dit vervolgens op cellen getest, en met de microscoop bekeken. Uit de experimenten bleek dat het toevoegen van twee specifieke chaperone-eiwitten hierin het meest effectief was.

Jimmy en Jens hebben een mooie bijdrage geleverd aan het onderzoek naar (voorkomen van) deze ziekte. Wij waren allemaal zeer onder de indruk van hun werk en inzet. Het College Weert vond dit ook, want zij beoordeelden hun verslag met een 9! Via deze weg willen we Jimmy en Jens feliciteren met dit mooie resultaat.

Vereniging van Huntington is aangesloten bij