Inschrijven Nieuwsbrief

Op deze pagina

Een vriendin van mij heeft de ziekte van Huntington. Af en toe stort ze een heleboel nare vragen over mij heen, zelfs leugens. Ik vind zulke beschuldigingen vreselijk. Hoort dit bij de ziekte van Huntington? Hoe kan ik hier het best op reageren?

Antwoord door dr. Erik van Duijn

 

Valse beschuldigingen

Wanneer iemand andere mensen valselijk gaat beschuldigen is degene die beschuldigt vaak moeilijk tot andere inzichten te brengen. Dat staat los van de ziekte van Huntington. Als mensen iets in hun hoofd hebben, zeker als het om een beschuldiging gaat, zullen zij niet snel toegeven dat ze ongelijk hebben. Maar met wat geduld en goede argumenten lukt het soms wel om anderen te overtuigen van hun ongelijk.

 

Aanhoudende beschuldigingen

Echter, bij sommigen zijn de beschuldigende gedachten zo aanhoudend, dat gesproken kan worden van een hardnekkige overtuiging die de vorm van een ‘waan’ kan aannemen. Een ‘waan’ is een persoonlijke overtuiging die in strijd is met de werkelijkheid en niet corrigeerbaar is, ondanks bewijs van het tegendeel. Naar aanleiding van die overtuiging kunnen mensen zich anders gaan voelen en gedragen. Als uw vriendin ‘liegt’ over iemand en hem/haar beschuldigt van diefstal, gaat ze waarschijnlijk boos reageren naar die persoon, hem/haar vermijden of misschien wel aangifte doen. Vervolgens leidt dit tot problemen in het contact met die persoon, maar ook met u. U vindt die beschuldigingen niet terecht en vindt dat uw vriendin niet zo moet reageren. Ik begrijp uit uw vraag dat het u niet lukt om haar op andere gedachten te brengen.

 

Wanen en agressie

Een ander voorbeeld is een man met de ziekte van Huntington, die tegen zijn vrouw zegt dat zij een relatie heeft met een andere man en hem wil verlaten, terwijl dat helemaal niet waar is. Dat kan leiden tot grote problemen en zelfs tot agressie tussen de man en de vrouw, waarbij ook kinderen betrokken kunnen raken. Deze gedachten zijn geen bewuste ‘leugens’, maar achterdochtige ‘wanen’. Het is bekend dat dit fenomeen bij de ziekte van Huntington kan optreden, al komt het lang niet zo vaak voor als depressie of prikkelbaarheid.

 

Komt dit vaak voor bij de ziekte van Huntington?

Slechts een klein deel van de patiënten met de ziekte van Huntington krijgt deze klachten in een hardnekkige vorm. Meestal zijn dit patiënten in een gevorderd stadium van de ziekte. Er wordt dan ook wel gesproken van een psychose. In een minder hardnekkige vorm met vooral achterdochtige en jaloerse gedachten, komen waanachtige ideeën ook wel in een eerder stadium voor en zijn dan veelal gerelateerd aan het achteruitgaan van de aandacht, het overzien van ingewikkelde en nieuwe situaties en stress. Meestal zijn mensen dan met wat geduld te overtuigen van hun ongelijk.

 

Medicatie

Ik raad u aan om in eerste instantie tegen uw vriendin te zeggen dat haar gedachten niet overeenkomen met de werkelijkheid. Het lukt misschien niet om haar te overtuigen, maar het is goed om te zeggen dat u een andere mening heeft, zonder de strijd aan te gaan. Wanneer haar overtuiging echter zo stellig is en zij hele vreemde opvattingen heeft, is het belangrijk om het conflict te vermijden en kunt u soms beter niets zeggen. In deze situatie kan medicatie helpen om de waan te bestrijden.

Vereniging van Huntington is aangesloten bij