Laat eten weer smaken!

Voedzaam en lekker eten is van essentieel belang voor lichaam en geest.Zalm met broccoli sfeer Als we voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgen, heeft dat een positief effect op onze vitaliteit. We hebben meer energie en voelen ons beter. Maar als je, door bijvoorbeeld de ziekte van Huntington, problemen hebt met kauwen en/of slikken kan het eten van een warme maaltijd een hele opgave zijn. Het kan er zelfs toe leiden dat de eetlust je vergaat en je ongewenst gewicht verliest.

Bij Apetito weten ze als geen ander hoe belangrijk het is om te genieten van je eten en daarom hebben zij een assortiment gepureerde en gemalen maaltijden ontwikkeld die een evenwichtig voedingspatroon ondersteunen. De gepureerde maaltijden kenmerken zich door een gladde structuur en zijn daardoor aangenaam te eten. Kauwen is niet nodig en de kans op verslikken minimaal. De gemalen maaltijden hebben nog enige structuur en vragen daardoor ook nog enige kauwinspanning. varkenssteak met doperwten en gebakken aardappel sfeer

De recepturen zijn zo samengesteld dat deze ook na het pureren nog altijd even heerlijk en herkenbaar smaken. De gepureerde maaltijden worden daarnaast gepresenteerd in hun oorspronkelijke vormen waardoor de maaltijd niet alleen goed smaakt, maar er ook goed uitziet. De kleine porties zijn ca. 40% kleiner ten opzichte van een normale gepureerde maaltijd, maar zijn verrijkt met eiwit en energie, waardoor de voedingswaarde gelijk is aan een normale portie. Zo bevatten alle gepureerde maaltijden minimaal 500 kilocalorieën en 20 gram eiwit*.

Alle maaltijden worden vriesvers geleverd en kunnen eenvoudig worden bereid in zowel magnetron als oven. Het winVitalis-assortiment wordt gebruikt in instellingen, maar ook aan huis geleverd.

*De vegetarische maaltijden bevatten minimaal 15 gram eiwit.

Als slikken moeilijker wordt easy to eat framboos 8 658x439
Easy-to-Eat is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met slikken of alleen dik vloeibare voeding mogen eten. Dankzij hoge concentraties eiwitten draagt Easy-to-Eat bij aan het behoud van de conditie en het helpt de weerstand te ondersteunen. Het is een fris zuivelproduct en verkrijgbaar in twee verschillende zuivere vruchtensmaken en smelt iedere hap als het ware in de mond.

Bouwsteentjes.nl Een ander lekker tussendoortje is het zogenaamde Bouwsteentje. Het heeft de vorm van Bouwsteentjes 2een gebakje en is verkrijgbaar in vier verschillende smaken. Het Bouwsteentje is verrijkt met hoogwaardige eiwitten. Bij de ontwikkeling van beide producten zijn zowel een diëtist, een logopedist als een wetenschapper op het gebied van slikproblemen betrokken geweest. Easy-to-Eat is net als de Bouwsteentjes verkrijgbaar of te bestellen bij de C1000.

Brintafelen
Het boekje Brintafelen bevat 49 smaakvolle Brinta paprecepten die in het bijzonder geschikt zijn voor mensen die afhankelijk zijn van dik-vloeibare voeding vanwege kauw-en slikproblemen. De recepten zijn op basis van Brinta met verschillende melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt en vla. Ze zijn zodanig samengesteld dat er sprake is van een evenwichtige voedingswaarde. Deze is bij elk recept aangegeven. De recepten zijn eenvoudig en praktisch. Het boek brengt je op ideeën van wat er mogelijk is. Bestellen kan via de site van Uitgeverij Boekenbent. De prijs is € 12,50. 

Moeilijk slikken, lekker eten
Een receptenboekje voor moeilijke slikkers: "40 Recepten voor lekkerbekken. Ook als het slikken moeilijker gaat".
Margriet van der Poel is beeldend kunstenaar en kookliefhebster. Maar ook patiënt met ALS. Slikken kan zij haast niet meer. In haar receptenboekje heeft ze daarom suggesties gedaan voor aanpassingen voor moeilijke slikkers. Het boekje is makkelijk rechtop te zetten, als een kalendertje en heeft op elk blad een kort makkelijk te bereiden recept, met daarbij een stemmige pentekening van Margriet. Onder het recept staat een suggestie voor moeilijke slikkers.

Het receptenboekje kan besteld worden voor 10 euro via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De opbrengst is bestemd voor de Stichting ALS Nederland.

Brainfood, van avocado tot walnoot
Journaliste Froukje Wattel zocht na haar herseninfarct vier jaar geleden naar gezondere recepten, maar wilde wel lekker blijven eten. Dit kookboek is de neerslag van haar culinaire zoektocht. Ze koos ruim zeventig overheerlijke recepten omdat ze goed voor hersenen, hart en bloedvaten zijn. Het boek is 120 pagina's dik en is bij bol.com te bestellen voor € 19,95.

Vereniging van Huntington is aangesloten bij