Inschrijven Nieuwsbrief

Bent u gendrager en gebruikt u medicijnen? Sta dan eenmalig uw bloed af voor onderzoek aan het LUMC.

Het onderzoek richt zich op vermindering van vervelende bijwerkingen van door u en anderen gebruikte medicijnen.

Stephanie FeleusBijna iedereen met de ziekte van Huntington gaat in zijn of haar leven ooit medicijnen slikken om klachten van de ziekte te onderdrukken. Een keerzijde van medicijnen zijn bijwerkingen. Door het medicijngebruik af te stemmen op bepaalde genen (ons erfelijk materiaal), kunnen medicijnen mogelijk effectiever worden ingezet en minder bijwerkingen veroorzaken. Dit farmacogenetisch onderzoek wordt uitgevoerd door arts-onderzoeker Stephanie Feleus in het HD-MED onderzoek, samen met dr. De Bot neuroloog in het LUMC.

  • Voor dit onderzoek is eenmalige bloedafname nodig van gendragers die medicijnen gebruiken.
  • Voor dit onderzoek maakt het niet uit of u al wel of nog geen klachten van de ziekte heeft.
  • De medicijnen hoeven niet specifiek gericht te zijn tegen klachten van de ziekte van Huntington.

VOOR MEER INFORMATIE EN AANMELDEN:

Farmacogenetica in het belang van de patiënt

Binnen dit HD-MED onderzoek wordt onderzocht wat voor invloed genen hebben op de medicijnverwerking in het lichaam. Niet iedereen heeft dezelfde capaciteit om medicijnen te verwerken en af te breken. Een deel van deze capaciteit is erfelijk bepaald en vastgelegd in onze genen. Ondanks dat er geen genezing is voor de ziekte van Huntington, is er wel behandeling mogelijk om lichamelijke of psychische ongemakken te onderdrukken. Soms is het lang zoeken naar het geschikte medicijn in de beste dosering. Ook zijn sommige mensen extra gevoelig voor bijwerkingen. Met farmacogenetisch onderzoek kan het gebruik van medicijnen in de toekomst soepeler verlopen met minder vervelende medicijneffecten voor de patiënt.

 

Persoonlijk profiel opstellen

Door genen te onderzoeken kun je een profiel opstellen. Dit profiel geeft weer hoe snel of langzaam iemand een medicijn kan verwerken. Breekt het lichaam een medicijn heel langzaam af, dan hoopt het medicijn zich op in het lichaam waardoor bijwerkingen ontstaan. Dat is niet alleen vervelend, maar soms ook schadelijk voor het lichaam. Breekt het lichaam medicijnen juist te snel af? Dan kan het medicijn zijn werk niet doen waardoor een hogere dosering nodig is. Op het moment dat het medicijnverwerkingsprofiel van iemand bekend is, zijn medicijnen beter af te stemmen. Het profiel ligt onveranderlijk vast in de genen. Een voordeel voor de onderzochte persoon is dat dezelfde informatie een leven lang gebruikt kan worden om medicijngebruik te optimaliseren.

 

Deelnemen

Voor dit onderzoek zoeken wij nog deelnemers. U komt in aanmerking:

  1. ·         Als u via de genetische test weet dat u gendrager bent. Voor dit onderzoek maakt het niet uit of u al wel of nog geen klachten van de ziekte heeft.
  2. ·         Als u daarnaast ook medicijnen gebruikt. Dit hoeven niet specifiek medicijnen te zijn tegen klachten van de ziekte van Huntington. Het LUMC Huntingtonteam kan u aan de telefoon (of over de mail) vertellen welke medicijnen precies in aanmerking komen.

Bij deelname nemen wij eenmalig bloed bij u af om een medicijnverwerkingsprofiel te maken. Verder vragen wij u om een jaar lang eventuele wijzigingen in uw medicijngebruik bij te houden in een boekje en ondergaat u tweemaal een kort psychologisch en lichamelijk onderzoek. Dit psychologisch en lichamelijk onderzoek zijn niet verplicht; u kunt er dus van afzien. Een voordeel van het HD-MED onderzoek is dat het u weinig tijd kost. U komt 1 keer (max. 2 keer) naar het LUMC. Reiskosten worden vergoed. Daarnaast is gelijktijdige deelname aan HD-MED naast andere wetenschappelijke onderzoeken geen probleem.

 

Contact

Wilt u meer weten over dit onderzoek en/of deelnemen? Neem dan contact op met Stephanie Feleus, arts-onderzoeker, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 071-526 1634.

Vereniging van Huntington is aangesloten bij