Inschrijven Nieuwsbrief

‘Hoe kijken dragers van een erfelijke aandoening aan tegen het veranderen van menselijk DNA?’ De Medische faculteit van het VUmc en de Theologische faculteit van de VU doen samen een interview studie naar de visies van dragers van een erfelijke overdraagbare aandoening op het veranderen van DNA in eicellen, embryo’s en mensen.

Door de ontdekking van nieuwe DNA-technieken is het veranderen van DNA van menselijke embryo’s, eicellen en sperma, in een stroomversnelling geraakt; CRISPR-cas9 is daar een voorbeeld van. Met deze moleculaire schaar, kunnen genen van planten, dieren en mensen veranderd worden, waardoor het in de toekomst mogelijk lijkt erfelijke ziekten te voorkomen en te genezen. Over de consequenties van deze technieken en de mogelijk onwenselijke gevolgen zijn echter nog veel vragen.

Wetenschappers roepen daarom op tot een brede discussie over wat het gebruik van CRISPR-cas9 betekent voor individuen, hun naasten, onze samenleving nu en in de toekomst.

Met dit interview onderzoek in 2019 willen we nagaan hoe u, vanuit uw levensbeschouwing, aankijkt tegen verschillende toepassingen van genetische modificatie. Onderwerpen als genetische identiteit, de waarde van ongeboren leven en hoe een techniek als CRISPR-Cas9 daar invloed op kan hebben, komen onder andere aan bod.

Wie kan deelnemen? Volwassen dragers van een erfelijke overdraagbare aandoening (man/vrouw, 18-50 jaar).

Wat houdt deelname in? Een interview van ongeveer een uur voorafgegaan door een filmpje van 9 minuten over de technische en ethische kanten van het aanpassen van DNA.

Waar vindt het interview plaats? Bij u thuis of op de Medische faculteit van het VUmc.

Vragen of aanmelden? Als u vragen heeft over dit onderzoek of u wilt aanmelden kunt u contact opnemen met Wendy Geuverink (master student /onderzoeker aan de faculteit Religie & Theologie) via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 0645752530.

Klik hier voor aanvullende informatie

 

Vereniging van Huntington is aangesloten bij