Wanneer de ziekte van Huntington in een gezin voorkomt, heeft dit grote gevolgen voor zowel de gendragers als hun gezinsleden. Hoewel het beloop van de ziekte onvoorspelbaar is, leidt de ziekte vrijwel altijd tot veel onzekerheid en heeft het veel invloed op het gezinsleven. Uit eerder onderzoek weten we dat patiënten, partners en kinderen steun kunnen ontlenen aan gesprekken met lotgenoten.

Om deze redenen zal er bij GGZ Delfland door psychiaters Erik van Duijn en Natalie Veen in dit najaar gestart worden met een nieuwe groepstherapie voor gezinnen met de ziekte van Huntington. Gendragers en hun eventuele partners en/of kinderen kunnen samen aan deze therapie deelnemen. Met deze Multi-Family Group Therapy (MFGT) werken leden van meerdere gezinnen gezamenlijk aan het voorkomen van problemen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van alle gezinsleden. Deze therapie is een goede behandelmethode voor gezinnen met de ziekte van Huntington omdat zij dezelfde erfelijke belasting hebben en met soortgelijke psychosociale en psychische problemen geconfronteerd worden. Deze behandeling heeft enerzijds een preventief karakter en anderzijds worden middels problem-solving en systeemtherapeutische technieken actuele problemen behandeld. Empowerment, steun en acceptatie zijn belangrijke factoren in de therapie. Gezinnen leren van elkaar door observatie en identificatie en helpen elkaar met het oplossen van aan de ziekte van Huntington gerelateerde problemen.

De behandeling volgens MFGT bestaat uit verschillende fasen: na een intakegesprek volgt er een workshop waarin de psychiaters informatie geven over verschillende aspecten van de ziekte van Huntington en hoe MFGT werkt. Daarna volgen om de week groepsbijeenkomsten op dinsdagavond. Ongeveer 6 tot 8 gezinnen kunnen deelnemen aan de groepstherapie. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Als u aan deze therapie wilt deelnemen of nadere informatie wilt hebben, kunt u contact opnemen met psychiater dr. Erik van Duijn, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 06-38532641.

Locatie:
GGZ Delfland, vergadercentrum, Sint Jorisweg 2, 2612 GA Delft

Frequentie:
Na een kick-off workshop waarbij kennismaking, het delen van informatie en psycho-educatie centraal staan, is er om de week op dinsdagavond een bijeenkomst van 19:00 tot 21:00 uur gedurende een half jaar. De bijeenkomsten starten met broodjes en soep die door GGZ Delfland worden verstrekt. Na 6 maanden volgen er nog 3 bijeenkomsten (eenmaal per maand).

De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden zodra er voldoende aanmeldingen zijn (de verwachting is december 2017/januari 2018).

Vereniging van Huntington is aangesloten bij