Inschrijven Nieuwsbrief

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Schrijf automatisch in op" and make sure the selected lists are enabled

Komt er in uw familie een erfelijke ziekte voor en verwacht u daardoor problemen bij het afsluiten van een verzekering? Deze pagina beantwoordt uw vragen over erfelijkheid en verzekeren.

Zorgverzekering en erfelijkheid  - kijk voor de meest recente informatie op de website van erfelijkheid.nl

Verzekeraars moeten voor de basisverzekering iedereen aannemen. Erfelijk risico of niet. Voor een aanvullend zorgpakket heeft een erfelijk risico soms wel gevolgen. De verzekeraar hoeft u namelijk niet zonder meer te accepteren. U mag wel de aanvullende verzekering ook afsluiten bij een andere verzekeraar dan die van uw basisverzekering.

Let op: Een gesprek met een klinisch geneticus heeft nooit gevolgen voor uw verzekeringen of hypotheek.

Levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Bij het afsluiten van een levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekering mag een verzekeraar niet zomaar vragen stellen over erfelijke ziektes, aandoeningen of onderzoeken daarnaar. Tot een bepaald bedrag vraagt de verzekeraar niet naar familiaire erfelijke ziektes. Ook uitslagen van DNA-onderzoek van uzelf komen niet ter sprake.
Boven een bepaald bedrag is het voor een verzekeraar wel toegestaan te vragen naar aanleg voor ernstige, onbehandelbare, erfelijke aandoeningen. Die grens ligt sinds 1 januari 2022 bij levensverzekeringen op € 294.803; voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is het bedrag € 42.745 voor het eerste jaar en € 28.616 voor de volgende jaren. Kijk ook op de website van het Verbond voor Verzekeraars.

Verzekeren boven de vragengrens

Als u zich wilt verzekeren boven de vragengrens, dan mag de verzekeraar vragen naar zowel onbehandelbare als behandelbare, erfelijke ziektes in uw familie. Hij mag ook vragen naar uitkomsten van DNA-onderzoek. Sommige verzekeraars vragen (ook bij hoge te verzekeren bedragen) alleen om een algemene gezondheidsverklaring; andere verzekeraars stellen altijd aanvullende vragen of verplichten u tot een medische keuring. Vraag dit van tevoren na bij verschillende verzekeraars. Dan kunt u de voorwaarden en werkwijzen vergelijken. Ook een tussenpersoon kan dit voor u doen. Voor het afsluiten van een hypotheek is overigens niet altijd een levensverzekering nodig!

Melden klachten en behandelingen

U bent wettelijk verplicht klachten of verschijnselen door een erfelijke ziekte te melden aan de verzekeraar. Dit geldt voor verzekeringen onder en boven de vragengrens. Als de klachten optreden terwijl u de verzekering aan het afsluiten bent, moet u dit meteen aan de verzekeraar doorgeven. Heeft u uit voorzorg een operatie of andere preventieve behandeling gehad, maar geen klachten van de erfelijke ziekte? Dan is melden onder de vragengrens niet nodig.  Lees de toelichting bij de gezondheidsverklaring altijd goed door. Een verzekeraar mag u overigens nooit vragen om DNA-onderzoek te laten doen.

Afsluiten is soms lastig

De meeste mensen met een aanleg voor een erfelijke ziekte kunnen gewoon een levensverzekering afsluiten. Soms tegen een hogere premie of extra voorwaarden. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is soms moeilijker. De meeste verzekeraars schatten de kans dat een erfelijke ziekte gevolgen heeft voor het werk namelijk hoger in dan de kans op overlijden. Een ander belangrijk aspect is welke erfelijke ziekte het betreft en welke klachten iemand heeft. Als verzekeraars een hogere premie vragen, moeten ze in begrijpelijke taal uitleggen waarom ze dat doen. Als u die argumenten niet juist vindt, kunt u dat aangeven en de medisch adviseur om een nieuw advies vragen.

Gegevensgebruik

Een verzekeraar mag de informatie die u geeft alleen gebruiken voor het aanvragen van een andere verzekering als het om dezelfde soort verzekering gaat. Bovendien moet u daarvoor toestemming geven. Uw informatie mag ook nooit gebruikt worden voor familieleden en andersom. Verzekeraars moeten u informeren hoe ze omgaan met uw gegevens. Meer hierover staat op vanatotzekerheid.nl.

Brochure Erfocentrum

In de brochure Verzekeren en erfelijkheid van het Erfocentrum staan regels en tips. De brochure is alleen nog digitaal beschikbaar.

Zorgverzekeringen vergelijken

Welke zorgverzekering het beste bij u past is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Via de goedkoopstezorgverzekering.nl past u de lijst aan op uw persoonlijke situatie.  Met behulp van deze module wijzigt u op een simpele manier de dekking. Zo vindt u in één oogopslag de best passende verzekeringen. Ook via Zorgwijzer.nl kunt u zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.Deze website biedt het laatste nieuws over het zorgstelsel en een overzicht met alle zorgverzekeraars en hun premies.

Wordt uw lidmaatschap van de vereniging vergoed?

Op Zorgwijzer kunt u kijken of uw zorgverzekeraar het lidmaatschap van uw patiëntenvereniging eventueel vergoedt.

Vragen over uw zorgverzekering?

Zorgverzekeringslijn.nl (onderdeel van SKGZ) geeft informatie en advies aan mensen die vragen hebben over hun zorgverzekering. Via het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644 en hun website biedt Zorgverzekeringslijn.nl neutrale en onpartijdige informatie bij betalingsproblemen van zorgverzekeringen of bij het onverzekerd zijn. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) richt Zorgverzekeringslijn.nl zich op het terugdringen van het aantal wanbetalers en onverzekerden.

Wat te doen bij klachten en geschillen?

Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie met als doel het helpen oplossen van problemen tussen u en uw zorgverzekeraar. Dat kan door een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen of bemiddeling van de Ombudsman Zorgverzekeringen.

Natuurlijk probeert u eerst met uw zorgverzekeraar een oplossing te vinden. U vraagt de zorgverzekeraar de beslissing waar u het niet mee eens bent te heroverwegen. Als u van uw zorgverzekeraar geen bevredigend antwoord krijgt en uw klacht voldoet aan de voorwaarden, kunt u bij SKGZ terecht.

Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ)
Postbus 291, 3700 AG Zeist
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Telefoon: 088 - 900 6 900 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur).
https://www.skgz.nl/

 Financiële vragen?

Heeft u een vraag van financiële aard? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse Patiëntenfederatie.

Vereniging van Huntington is aangesloten bij